Zupa dyniowa z pestkami dyni

Zupa dyniowa z pestkami dyni

Pyszna zupa dyniowa typu krem. Dobrze doprawiona kurkumą i gałką muszkatołową. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci.

Składniki:

  1. Marchew – 300 g
  2. Dynia – 500 g
  3. Cebula – 10 g
  4. Pietruszka – 10 g
  5. Seler – 10 g
  6. Ziemniaki bataty – 20 g
  7. Masło klarowane
  8. Pomarańcza – 1 szt.
  9. Woda – 700 ml
  10. Sól, cukier, kurkuma, gałka muszkatołowa – do smaku
  11. Imbir  świeży – 10 g
  12. Cytryna – 0,5 szt.
  13. Pestki dyni – 10 g

Zupa dyniowa składniki

Przygotowanie:

  • Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę
  • Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć miąższ z pestkami. Upiec w piekarniku (200 st. C) przez ok. 20 min., razem z umytymi wcześniej batatami. Upieczone warzywa obrać
  • Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • Masło klarowane rozgrzać, dodać marchew, cebulę, seler, pietruszkę przykryć. Lekko prużyć we własnym sosie. Dolać wodę. Gotować do miękkości warzyw.
  • Kawałek imbiru obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wywaru.
  • Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
  • Przyprawić.
  • Pomarańczę i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zetrzeć skórkę. Przekroić i wycisnąć sok.
  • Dodać sok i skórki pomarańczy i cytryny do zupy, aby nadać słodycz.
  • Pestki dyni chwilę prażyć na suchej patelni.
  • Zupę podawać gorącą posypaną prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz