Pyszna zupa dyniowa typu krem. Dobrze doprawiona kurkumą i gałką muszkatołową. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci.
Składniki:
- Marchew – 300 g
- Dynia – 500 g
- Cebula – 10 g
- Pietruszka – 10 g
- Seler – 10 g
- Ziemniaki bataty – 20 g
- Masło klarowane
- Pomarańcza – 1 szt.
- Woda – 700 ml
- Sól, cukier, kurkuma, gałka muszkatołowa – do smaku
- Imbir świeży – 10 g
- Cytryna – 0,5 szt.
- Pestki dyni – 10 g
Przygotowanie:
- Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę
- Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć miąższ z pestkami. Upiec w piekarniku (200 st. C) przez ok. 20 min., razem z umytymi wcześniej batatami. Upieczone warzywa obrać
- Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
- Masło klarowane rozgrzać, dodać marchew, cebulę, seler, pietruszkę przykryć. Lekko prużyć we własnym sosie. Dolać wodę. Gotować do miękkości warzyw.
- Kawałek imbiru obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wywaru.
- Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
- Przyprawić.
- Pomarańczę i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zetrzeć skórkę. Przekroić i wycisnąć sok.
- Dodać sok i skórki pomarańczy i cytryny do zupy, aby nadać słodycz.
- Pestki dyni chwilę prażyć na suchej patelni.
- Zupę podawać gorącą posypaną prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!