Prosty przepis na bułeczki bezglutenowe. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a są naprawdę pyszne i bardzo chrupiące. Długo zachowują też świeżość. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 bułek.
To do dzieła!
Bułeczki bezglutenowe – składniki:
1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki maranty trzcinowej
2 duże łyżki łuski babki jajowatej
1 łyżeczka inuliny
3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
ok. 500-550 ml wody ciepłej (40 st. C)
Bułeczki bezglutenowe – przygotowanie:
Składniki wsypać do miski i dolewając powoli wodę, mieszać dokładnie do wytworzenia jednolitej masy.
Ciasto przykryć szmatką i zostawić w cieple (może być piekarnik nastawiony na 30 st. C) na ok. 50 minut do wyrośnięcia.
W dłoniach uformować z ciasta okrągłe bułki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzić do piekarnika, nastawić temperaturę na 210 st. C i piec ok. 45 minut.
Po upieczeniu zostawić bułki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Smacznego!