Bułeczki bezglutenowe – prosty przepis

Bułeczki bezglutenowe – prosty przepis

Prosty przepis na bułeczki bezglutenowe. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a są naprawdę pyszne i bardzo chrupiące. Długo zachowują też świeżość. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 bułek.

To do dzieła!

Bułeczki bezglutenowe – składniki:

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej

1 szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

1/2 szklanki maranty trzcinowej

2 duże łyżki łuski babki jajowatej

1 łyżeczka inuliny

3 łyżeczki drożdży instant

1 łyżeczka soli

ok. 500-550 ml wody ciepłej (40 st. C)

Bułeczki bezglutenowe – przygotowanie:

Składniki wsypać do miski i dolewając powoli wodę, mieszać dokładnie do wytworzenia jednolitej masy.

Ciasto przykryć szmatką i zostawić w cieple (może być piekarnik nastawiony na 30 st. C) na ok. 50 minut do wyrośnięcia.

W dłoniach uformować z ciasta okrągłe bułki.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzić do piekarnika, nastawić temperaturę na 210 st. C i piec ok. 45 minut.

Po upieczeniu zostawić bułki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz