Dieta śródziemnomorska, czy to dobry wybór? Mając coraz lepszy dostęp do świeżych produktów, które przyjeżdżają do nas zza granicy, nasza dieta nie musi być nudna, a kuchnie świata powinny ją urozmaicać. Dziś zaproponujemy kuchnię śródziemnomorską, która szczególnie popularna jest w Greckim, Włoskim czy Hiszpańskim świecie. Dieta śródziemnomorska to nie tylko pyszne owoce morza, ale przede wszystkim pozytywne efekty zdrowotne oraz wspomaganie odchudzania. W poniższym artykule podpowiemy co jeść oraz jakimi zasadami się kierować stosując dietę wprost z nad morza Śródziemnego.
Czym jest dieta śródziemnomorska?
Grecy, Hiszpanie, Włosi czy nawet Francuzi – to właśnie dla nich charakterystyczna jest dieta śródziemnomorska, która niesie ze sobą cały pakunek pozytywnych korzyści. Jest to sposób odżywiania się, ale też styl życia. W rejonach basenu Morza Śródziemnego popularna jest od wieków, lecz od lat 90 XX wieku rozprzestrzenia się po świecie podbijając serca innych narodowości. Nie jest ona ściśle określona, nie ma dokładnych wytycznych, ale posiada kilka prostych zasad, które warto przestrzegać, by móc cieszyć się zdrowiem i wspomagać odchudzanie.
Zasady diety śródziemnomorskiej
W diecie śródziemnomorskiej najważniejszy jest produkt, który nie może być przetworzony. Powinien być jak najbardziej świeży, najlepiej wyłowiony/zdobyty/zerwany jeszcze tego samego dnia. Duże znaczenie w tym sposobie odżywiania się ma lokalność. Lokalne produkty są szczególnie cenne i pożądane. Należy jeść przede wszystkim ryby oraz owoce morza, natomiast zrezygnować lub ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa oraz jaj. Kluczowym składnikiem są świeże zioła, skropione dobrej jakości oliwą z oliwek. Jednakże w tym sposobie żywienia należy ograniczyć sól. W diecie śródziemnomorskiej nie może zabraknąć orzechów oraz roślin strączkowych. Należy pamiętać, aby na talerzu zawsze obecne były warzywa, a posiłek zwieńczał kieliszek dobrego, czerwonego wina, które pobudzi trawienie. Dieta śródziemnomorska to nie tylko jedzenie, ale także, lub przede wszystkim sposób na slow food – pełne celebracji, nawet tego codziennego, standardowego posiłku.
Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza?
Ryby oraz owoce morza, w które bogata jest dieta śródziemnomorska to ogromna dawka zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin i utleniaczy. Co więcej, dostarczamy do organizmu ogromną dawkę błonnika pokarmowego. Dodatkowym atutem spożywania ryb oraz owoców morza jest możliwość urozmaiceń dań – nie musimy trzymać się ścisłej diety i jeść non stop to samo. Ogromna paleta dodatków – warzyw, kasz, ryżu czy nawet pełnej glutenu bagietki, sprawi że każdy posiłek będzie powodem do ucztowania.
Wpływ diety śródziemnomorskiej na organizm
Badania potwierdzając, że osoby żyjące w basenie Morza Śródziemnego dłużej mogą cieszyć się zdrowiem oraz długim życiem. Co więcej, ich sylwetki są szczuplejsze niż pozostałych Europejczyków. Ich dieta składająca się z tego co dało morze ma nie tylko oddziaływanie na zdrowie, piękną sylwetkę, ale także na doskonałe samopoczucie. Dzięki jedzeniu wysokojakościowych produktów dostarczamy organizmowi tylko najlepsze składniki, które potrzebuje do funkcjonowania. Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania się odpowiedni zarówno dla osób zmagających się z chorobami, ale także tych zdrowych. Wspomaga leczenie chorób sercowo-naczyniowych, nie jest obojętna dla cukrzycy – posiada niski indeks glikemiczny. Ograniczenie spożywania czerwonego mięsa wpływa pozytywnie na organizm, zmniejszając ryzyko zawału czy miażdżycy.
Czy dieta śródziemnomorska to tylko jedzenie?
Jak wcześniej wspominaliśmy dieta śródziemnomorska to sposób na slow food, czyli celebrację jedzenia i powolne rozkoszowanie się nim. Wyjdźmy o krok dalej. Basen Morza Śródziemnego to środowisko ludzi, którzy dbają o swój organizm nie tylko poprzez pożywienie, ale także styl życia. Można powiedzieć, że występuje tutaj zasada „slow life”. Życie biegnie powolnym tempem, w którym jest czas na pracę i obowiązki, ale także (lub przede wszystkim) odpoczynek, regenerację i czas dla siebie. Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna, a poranny jogging bardzo popularny.
Przykładowy dzień z dietą śródziemnomorską
Jeśli zastanawiacie się co jedzą Włosi czy Hiszpanie na śniadanie, to już odpowiadamy: skropiona dobrej jakości oliwą z oliwek, podana ze świeżymi pomidorkami i bazylią bruschetta to doskonały początek dnia. II śniadanie powinno być lekkie, ale sycące – tutaj doskonale sprawdzą się orzechy czy nasiona strączkowe np. bób. Warto podać je w formie sałatki, dodatkowo dodając soczysty owoc. Obiad to obowiązkowa ryba, podana z cytryną i świeżą surówką z marchewki. Na podwieczorek warto sięgnąć po sezonowe owoce, które zadbają o nasz poziom endorfin. Kolacja, najważniejszy posiłek dnia według tamtejszej kultury, to moment spotkań i celebracji. Nie może zabraknąć owoców morza – grillowanych krewetek i kalmarów, z garścią zielonej pietruszki.
Masz problem z utratą wagi? Przeczytaj również: Dlaczego nie mogę schudnąć?