Szybki przepis na pstrąga czarnego z kurkami – idealny do pracy i w domu!

Szybki przepis na pstrąga czarnego z kurkami – idealny do pracy i w domu!

Pracując niejednokrotnie dłużej niż osiem godzin dziennie posiłek jest dla mnie szczególnie ważny. Nie lubię ograniczać się jedynie do sałatek i potraw na zimno, ale często zabieram ze sobą pełnowymiarowy obiad. Właśnie taki ostatnio stworzyłem, używając sezonowych, niskokalorycznych kurek oraz pstrąga czarnego, który jest bogaty w witaminy, szczególnie grupy B. Aby dopełnić danie stworzyłam sos na bazie jogurtu oraz użyłem kaszy bulgur. Kasza bulgur to jedna z moich ulubionych – wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ posiada dużo wapnia, magnezu i sodu.

 

Składniki dla dwóch osób:

– 4 nieduże filety z dorsza czarnego

– kurki 200g

– niewielki kawałek pora

– jogurt naturalny 180g

– kasza bulgur 100g

– czosnek

– natka pietruszki

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz czarny i pieprz cytrynowy

 

Czas przygotowywania: 30 minut

 

Gotowanie rozpoczynam od nastawienia wody na kaszę. Na niewielką, głęboką patelnię daje 2 łyżki oliwy z oliwek, na zimną dodaje czosnek oraz odrobinę natki pietruszki dla aromatu. Rybę myję i osuszam. Płaty posypuje odrobiną soli, pieprzu czarnego i cytrynowego. Dodaje na każdy odrobinę zielonej pietruszki. Na rozgrzaną oliwę wkładam płaty i smażę z każdej stron około 3 minut. Kaszę wkładam do osolonej wody i gotuje według przepisu na opakowaniu. Rybę odkładam na bok na ręcznik papierowy, a na tę samą patelnię wrzucam pokrojony por oraz pokrojone kurki. Pieprzę i solę do smaku, mieszam i czekam aż się podsmażą. 180g jogurtu naturalnego wlewam do kurek z porem, dodaje odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Dodaje dużo posiekanej natki pietruszki, próbuje czy nie dodać odrobiny soli lub pieprzu. Do sosu dodaję rybę, po paru minutach przewracam. Zanurzoną gotuje w sosie około 10 minut. W międzyczasie kaszę wykładam do pojemnika lub na talerz. Na kaszę nakładam rybę z sosem z kurkami i porem, dzięki czemu kasza nabiera aromatu sosu i ryby.

 

Podawać z ulubionymi warzywami sezonowymi – aktualnie polecam z ogórkami małosolnymi.

Smacznego!